Eind augustus vernietigde de Raad voor Vergunningenbetwistingen de proefvergunning van ISVAG. De afvalcentrale moest enkele weken later sluiten, maar door onderhoudswerken bij omliggende centrales was er een risico dat het afval zou beginnen ophopen en tot onhygiënische situaties leiden. Daardoor is ISVAG langer open gebleven via een noodprocedure. Nu de onderhoudswerken zijn afgerond gaf de OVAM het advies dat de noodsituatie voorbij was. Indaver moet de weggevallen capaciteit van ISVAG nu overnemen. Daardoor moeten ze wel de voorkeur geven aan huishoudelijk restafval ten opzichte van bedrijfsafval.
Situatieschets
Export van bedrijfsafval toegestaan
Aangezien Indaver nu de voorkeur moet geven aan de verbranding van huishoudelijk restafval, bestaat er het risico dat bedrijfsafval links blijft liggen. Daarom heeft OVAM de beslissing genomen dat bedrijfsafval tijdelijk mag uitgevoerd worden indien de Vlaamse verwerkingscapaciteit onvoldoende is. Dit is vooralsnog niet nodig, maar het toont aan dat er weinig buffercapaciteit voorhanden is. Bij onvoorziene omstandigheden, en die zijn niet ondenkbaar gezien de huidige lachgasproblematiek, kan er dus een capaciteitstekort ontstaan.
Afvalcentrale ISVAG buiten gebruik
Eens een verbrandingsoven is afgekoeld dan kan hij niet meteen weer worden opgestart. ISVAG wacht voorlopig op een beslissing over haar nieuwe vergunningsaanvraag, daarvoor is er nog tijd tot 11 december. Ondertussen blijft het personeel aan de slag. "We willen de oven klaarmaken om opnieuw te starten, want we verwachten dat er een nieuwe vergunning komt", klinkt het bij ISVAG. Desondanks kan de centrale ten vroegste pas tegen januari ingeschakeld worden. Als er plots een probleem opduikt bij een andere centrale kan ISVAG dat dus niet opvangen. Voorlopig is het dus nog even afwachten of er een nieuwe vergunning zal komen en welke oplossingen er op lange termijn volgen.
Ik volg de ontwikkelingen alleszins verder op de voet op.