Ondanks de grote behoefte, neemt het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen en -appartementen met ruim een vijfde af vergeleken met de jongste vijf jaar. Het aantal faillissementen in de bouwsector steeg tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar ook met bijna 20% ten opzichte van vorig jaar. Dat zijn verontrustende cijfers. Oorzaken hiervan zijn: een hoge(re) rente waardoor lenen duurder werd, gestegen materiaal- en loonkosten en ingewikkelde vergunningsprocedures.
Aantal vergunningen voor nieuwbouwprojecten met ruim een vijfde gezakt
450 000 extra woningen nodig
Tegen 2050 hebben we in Vlaanderen 450.000 extra woningen nodig. Tegelijk willen we maximaal onze kostbare open ruimte bewaren. Dat is samen een hele uitdaging. Dit willen we doen door de extra woningen te bouwen binnen de beschikbare woonruimte met behoud van de identiteit van onze Vlaamse steden en gemeenten. De lokale besturen zijn daarin dé spilfiguur.
Lokale besturen goed ondersteunen
Het gros van het ruimtelijk ordeningsbeleid in Vlaanderen wordt bepaald door de lokale besturen. Als we de broodnodige woonplaatsen willen voorzien op de beschikbare woonruimte en onze open ruimte intact laten, zullen Vlaanderen, de lokale besturen en projectontwikkelaars de handen in elkaar moeten slaan. Goede afspraken en goed vooroverleg is daarbij cruciaal om de bouwshift tot een succesverhaal te maken.