Van beschermde naar minder beschermde diersoort

De Europese Unie maakt afspraken met de lidstaten om bedreigde diersoorten te beschermen. De wolf staat ook op dat lijstje. Zo mag de wolf niet gevangengenomen of gedood worden. Daardoor verdubbelde de Europese wolvenpopulatie bijna tussen 2012 en 2023. Maar omdat wolven ook schade aanrichten, besliste de Europese Unie om de beschermingsstatus te verlagen om lidstaten meer beleidsvrijheid te geven.  

Vlaanderen leeft samen met de wolf

In Vlaanderen is de verlaging van de beschermingsstatus minder nodig. Dankzij effectieve co-existentiemaatregelen halveerde het aantal schadegevallen door wolven tussen 2022 en 2023 tot 80 per jaar. Omdat er in Vlaanderen slechts enkele wolven zijn, kiezen we ervoor om de kleine Vlaamse populatie in stand te houden. 

N-VA is het pad van co-existentie ingeslagen en deze koers moeten we verderzetten. Dat doen we door onder meer in te zetten op preventieve maatregelen zoals wolfwerende omheiningen. Wolven hebben ook ecologische voordelen: ze kiezen zieke prooien en verbeteren zo de gezondheid van wildpopulaties. Resten van hun prooien vormen voedsel voor aaseters. Heel wat aaseters profiteren dus van de terugkomst van de wolf. Een mooi voorbeeld is dat er sinds de terugkeer van de wolf ook voor het eerst weer broedende raven zijn gespot.

Natuurherstel werkt

“De terugkeer van de wolf toont aan dat ons natuurherstelbeleid effect heeft. We hebben de afgelopen jaren ingezet op het herstellen van grotere aaneengeschakelde natuurgebieden en dat werpt zijn vruchten af. De wolf maar ook veel andere dieren zoals bevers, everzwijnen en steenmarters leven hierdoor op. Het is een aanmoediging om de kaart van meer biodiversiteit en kwaliteitsvollere natuur te blijven trekken.” sluit Van Looy af.