Veel jonge mensen en gezinnen in Malle vinden het lastig om een eigen huis te kopen door de hoge vastgoedprijzen. “We vinden het belangrijk dat Mallenaren in hun eigen dorp kunnen blijven wonen als ze dat willen. Velen hebben hier hun sociaal en/ of professioneel netwerk uitgebouwd. En we willen niet dat ze door de te hoge vastgoedprijzen andere oorden moeten opzoeken.” Daarom stelde Van Looy een reglement op om inwoners, die een band hebben met Malle, voorrang te geven aan gronden of woningen waar de gemeente financieel bijpast.
“Een voordeel van goede contacten met politici in Brussel is dat we snel op de hoogte zijn van wat er reil en zeilt, en welke initiatieven we lokaal kunnen toepassen. Zo ook het decreet over het wonen in eigen streek van minister Weyts en minister Diependaele. We zijn de eerste gemeente met een WIES-reglement. Ik ben heel tevreden dat deze prangende nood in Brussel opgepikt is en omgezet werd in een concreet resultaat.”
Concreet kan Malle voortaan bij nieuwe projecten 50 procent financieel tussenkomen in het grondaandeel van de woning. De projectontwikkelaar verkoopt het grondaandeel aan de schattingsprijs. Schepen Gerinckx verduidelijkt: “Kopers die hun WIES-grond of WIES-woning overdragen, moeten de financiële tussenkomst terugbetalen aan de gemeente. Het gaat dus om een soort vastgoedinvestering: het aandeel blijft in handen van de gemeente zodat het altijd beschikbaar is voor jonge gezinnen die het nodig hebben."
Kopers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen. Ten eerste moet de kandidaat minstens 10 jaar onafgebroken in Malle hebben gewoond tijdens de 20 jaren voor het project. Ook mag hij geen vastgoed bezitten en geen te hoog loon hebben. “We merken dat er veel mensen zijn die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar te weinig om een woning te vinden op de reguliere woningmarkt. Voor die groep is dit reglement geschreven,” verduidelijkt Van Looy.
Het is geen goedkope regeling. Daarom hebben we een soort fonds opgericht. Projectontwikkelaars die in Malle winst maken met huizen of appartementen moeten een deel aan de gemeente afdragen. Met dit geld passen we het WIES-reglement toe en geven we jonge gezinnen een duwtje in de rug. Wie via het systeem een huis koopt, moet er de eerste twintig jaar zelf in wonen.
Gerinckx en Van Looy wilden snel werk maken van het reglement, zodat het kan worden toegepast bij nieuwe verkavelingen of woonprojecten.